• slide-2.jpg
  • slide-3.jpg
  • slide-4.jpg

Понад двадцять років ведуться суперечки про шкоду харчових плівок ПВХ. Безліч псевдонаукових джерел поширюють відомості про їх канцерогенні і отруйні властивості, шкоду для навколишнього середовища. Виробники упаковки і продуктів харчування, в свою чергу, намагаються спростувати ці звинувачення.

Чи небезпечні харчові плівки?

Щоб розібратися в питанні, слід звернутися до технології виготовлення полівінілхлориду:

  • Основною сировиною є газоподібний вінілхлорид, який отримують при взаємодії етилену з хлором. Його полімеризація призводить до утворення пластиків ПВХ;
  • Хлор, в свою чергу, - це побічний продукт виробництва каустичної соди, використовуваної в багатьох видах харчової промисловості і не тільки. Його джерело - природна кухонна сіль. Без ПВХ утилізація хлорного газу представляла б складне завдання і загрозу для екології;
  • Для стабілізації властивостей пакувальних харчових плівок ПВХ використовуються виключно оловоорганические з'єднання в малій концентрації, що утворюють стійкі з'єднання з полімерної матрицею.


Харчові плівки ПВХ складаються на 57% із зв'язаного хлору і близько 43% з етилену. При цьому для виготовлення не знищуються дерева, необхідний мінімальний обсяг нафтопродуктів і енергії. Матеріал піддається багаторазовій переробці, що знижує навантаження на навколишнє середовище.

Ще одним доказом нешкідливості полівінілхлориду є той факт, що в ряді європейських країн, наприклад, Німеччині, понад п'ятдесят років експлуатують труби з PVC для питного водопроводу. Будь-яких шкідливих домішок у воді виявлено не було.

З полівінілхлориду виробляють медичні вироби з підвищеними вимогами до стерильності: ємності для крові, діалізу, контейнери для внутрішніх органів.

Таким чином, харчова плівка ПВХ абсолютно безпечна для людини і природи, а також має безліч переваг перед «екологічно чистої» упаковкою в обивательському розумінні цього визначення.


Переваги упаковки в харчову плівку ПВХ

  • Мало деформується при заповненні продуктами з високою температурою;
  • Ударопрочная;
  • Захищає від впливу ультрафіолету;
  • Дуже слабо електризується;
  • Широкі можливості для дизайну - можна отримувати і прозорі, і світлонепроникні ємності;
  • Високі бар'єрні властивості - аромати утримуються всередині, а зовнішні гази не можуть проникнути до упакованого продукту.

Застосування харчових плівок